新聞中心 News
最新發布 New

最新發布 New

副標題

香港清水灣以不銹鋼滑梯攀爬網組合為主題的游戲空間設計方案欣賞

53
發表時間:2020-12-31 14:36作者:康潘

清水灣位于離香港市中心僅一小時車程的半島中。與香港的摩天大樓和都市繁華截然相反的是,這些半島擁有著郁郁蔥蔥的青山、美麗的海灣和小村莊。新世界發展公司自2014年以來一直致力于“帕維里亞山”的開發,這是一個介于起伏的山丘和現有村莊之間的非同尋常的新定居點。小規模手工制品、社區和共享設施是這個新社區概念的重要支柱。像Minsuk Cho (Mass Studies)和Adrian L. Norman (ALN)這樣的著名建筑師,也像許多國際知名藝術家一樣,為帕維亞山做出了貢獻。


Just an hour drive from the city centre of Hong Kong, the Clearwater Bay area is situated. These peninsulas, with their lush green hills, beautiful bays and little villages, are quite the opposite of the skyscrapers and city buzz of Hong Kong. New World Development has been working on ‘Mount Pavilia’, an extraordinary new settlement wedged in between the rolling hills and existing villages, since 2014. Small scale, artisan crafts, community and shared facilities are important pillars of the concept of this new neighbourhood. Famous architects like Minsuk Cho (Mass Studies) and Adrian L. Norman (ALN) have contributed to Mount Pavilia, just like a number of internationally renowned artists.


不銹鋼滑梯攀爬網組合


由Minsuk Cho設計的白色庭院俱樂部和庭院走廊是一個明亮的白色混凝土立面社區建筑,里面容納游泳池,休息室,游戲室,體育設施,酒吧,餐廳,咖啡館,洗衣服務,畫廊和食品市場等設施。一座有機形狀的橋梁將兩棟建筑與680套公寓和占地25公頃的大型中央公園連接起來。這個公園由ALN設計,形成了新定居點的核心,連接了室外游泳池、游樂設施和都市農場。公寓像“墻”一樣圍繞著中央公園建造:這樣,每個居民都能看到社區公園以及周圍郁郁蔥蔥的綠色景觀。除此之外,附近沒有設置停車場,停車場都規劃在地下。


The White Yard Club and White Yard Gallery, designed by Minsuk Cho, are community buildings. They have a bright white concrete facade, and house several facilities like a swimming pool, lounge, game rooms, sports facilities, bar, restaurant, café, laundry services, gallery and a food market. An organically shaped bridge connects the two buildings with the complex of 680 apartments and the 25 hectares large Central Park. This park has been designed by ALN and forms the heart of the new settlement, stitching together the outdoor pool, play facilities and urban farming. The apartments are built around the Central Park like a ‘wall’: in this way, every resident has a perfect view on the the community park as well as the lush green surrounding landscape. On top of this, the neighbourhood is car-free; parking is arranged underground.


不銹鋼滑梯攀爬網組合


2015年,Carve被委托為清水灣設計五個游戲空間:幼兒游戲區,都市農場,較大兒童游戲的中央公園,水上游戲區及一個室內圖書館和教育游戲區。清水灣會所獨特的建筑,其流暢的造型、明亮的白色立面和透明的部分,成為了所有游戲區的設計出發點。正是由于這一點,這些游戲區盡管彼此分隔獨立,其游戲元素依然是這個整體明顯的組成部分。


In 2015, Carve was asked to create a design for five playspaces in Clearwater Bay; a playzone for toddlers, urban farming, a playzone in Central Park for older children, a waterplay zone, and an indoor library and educational playspace. The distinct architecture of the Club House of Clearwater Bay, with its flowing shapes, bright white facades and transparant parts has been the starting point for the design of all playzones. Thanks to this, the play elements are an obvious part of one family, despite being located seperately from each other.


總平面圖 Master Plan


總平面圖


幼兒區 Toddler zone


在基地最北部,為2-5歲的兒童專門設立了一個游戲區。這里的游戲空間被低矮的籬笆和樹籬包圍著,里面有三個帶有白色穿孔正面的圓柱形物體。每座塔都有不同的功能,孩子們可以在最大的范圍內攀爬和滑動。一個略小一些的塔則專門用于角色扮演,另一個是“商店”,剩下的一個是游戲室。在圓塔外面有一座小山,孩子們可以在上面滑行。兩個輕質遮陽結構覆蓋著整個建筑,將它們連接到同一個圓形框架上。


In the most northern zone a playzone has been created for children aged 2-5 years old. The playspace is surrounded by a low fence and hedge. Inside, there are three cilinder-shaped objects with a white, perforated facade. Every tower has a different function; in the largest, children can climb and slide. The other, slightly smaller, towers, are focused on roleplay; one is a ‘store’, the other a playhouse. Outside the round towers a hill is created which children can slide on. The ensemble is covered by two lightweight shading structures, which are attached to a circular frame.


幼兒區


幼兒區平面圖 Toddler zone


幼兒區平面圖


幼兒區平面圖


幼兒區平面圖


都市農場 Urban Farming


菜園,也被稱為“都市農場”,由四個區域組成,通過一條非正式的路徑連接,每個區域都有自己獨特的功能。從自行車停車場開始,下一個區域充滿了凸起的種植池,從這里繼續前進,人們可以走到一個有座椅教育區和香草花園,在這里,孩子們可以在一個小沙坑里玩水,最后一個區域是“食物和社區”:一個私密的隱蔽空間,當地居民可以在這里聚會和燒烤。


The vegetable garden, also referred to as ‘urban farm’, is an ensemble of four zones connected by an informal path, with each having its own distinct function. Starting at the bike parking, the next zone is filled with raised planters. From here, people can continue to an educational zone with seating benches and an integrated herb garden. Here, children can play in a small sandpit and with water. The last zone is focused on ‘food and commuity’; an intimate, sheltered space where local residents can meet and have a barbecue.


都市農場


都市農場平面圖 Urban Farming


都市農場平面圖


都市農場平面圖


都市農場平面圖


都市農場平面圖


中央公園 Central Park


中央公園的“觀景者”是由三個圓柱體游戲雕塑組合而成,仿佛矗立在樹頂之上。其白色立面和暖色環境使它們與周圍公園的綠葉形成鮮明的對比。這些物體的圓形平臺位于“mikado-pole”上,向各個方向扭曲,這些柱子帶來了纖細透明的外觀。第一座游戲塔包括兩個游戲網,兩個滑梯和攀爬平臺,其高度超過6米。第二座塔用于攀登,包括攀登桿、吊網和一個升高的平臺。第三座也是最低的塔包含一個吊床森林。所有的游戲塔都位于一個略微凹陷的坑中,這強調了它們的存在。一條混凝土路徑包圍了整個游戲區,并將該區域與中央公園的其余部分連接起來。家長可以坐在靠近塔樓的長椅上,這些長椅與小徑融為一體。在亞熱帶氣候中,遮陽是非常重要的,在所有的塔中,遮陽功能是整合的,懸掛的植物點綴著兩座最大的塔樓的頂部邊緣。


The eyecatcher of Central Park is an ensemble of three cilinder-shaped play sculptures, that tower above the tree tops. With their white facade and warm-coloured surroundings they stand out against the green foliage of the surrounding park. The round-shaped plateaus of the objects rest on ‘mikado-poles’, that are twisted in every direction. These poles give the objects a slender and transparant look. The first playtower, which measures more than six meters in height, contains two playnets, two slides and climbing platforms. The second tower is for climbing, containing climbing poles, a droplet-net and raised platform. The third and lowest tower contains a hammock-forest. All playtowers are situated in a slightly sunken pit that emphasises their presence. A concrete path encloses the playzone and connects the zone to the rest of the Central Park. Parents can sit in close vicinity to the towers on benches that are integrated into the path. In the subtropical climate, shadow is of great importance; in all towers, shading is integrted. Above this, hanging plants adorn the top edges of teh two largest towers.


中央公園


中央公園平面圖 Central Park


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


中央公園平面圖


水上游戲區 Waterplay zone


水上游戲區位于游泳池旁邊,很淺(5至30厘米),適合兒童游戲。我們設計了一個滑動造型的純凈互動水池,它激活了水池的兩個區域。水池是盆地最深處的一部分,就像一個游戲島,位于水面以下。通過按壓傳感器裝置,鼓勵兒童間進行合作,激活不同的噴水器,形成了一個不斷變化的照明噴霧裝置。尤其是在晚上,效果非常壯觀。而在淺層區域,我們安置了滑動雕塑,雕塑由穿孔鋼制成,外部為白色,內部為洋紅色,產生了一種波紋狀的效果?;琅c該游戲區融為一體,就像矗立在水池中的一塊巨石,也和雕塑一樣在夜間被照亮。


The waterplay zone is situated next to the swimming pool, and because of its shallowness (5 and 30cm) it is suitable for children. Carve designed a sliding scultpure and interactive water table, that activate the two zones of the pool in their own way. The water table is part of the deepest part of the basin, and acts as a play island that lies just below the water surface. Children are encouraged to collaborate; by pressing the sensors, different waterjets are activated, creating an everchanging game of sprayers and lighting. Especially at night, the result is spectacular. In the shallow zone, the sliding sculpture is situated. The object is made of perforated steel; white on the outside, magenta on the inside, creating a moiree effect. The slide is integrated into the object, that stands as a monolith in the waterbasin, lighting up at night like a sculpture.


水上游戲區


水上游戲區平面圖 Waterplay zone


水上游戲區平面圖


水上游戲區平面圖


室內游樂場 Indoor playground


同樣重要的,我們設計了室內操場的內部空間,它就位于俱樂部住宅的后面。俱樂部內部外觀整潔,有大量的玻璃立面、曲折的穿孔磚墻、視線和大廳。流線型的后墻是一個起點,就像包圍空間并將室內運動場和大廳分隔開來的玻璃幕墻一樣。在這個有限的空間內,我們創建了一個游戲區,包括一個圖書館、書架、閱讀角、一個實體大小的玩偶之家,以及一個與俱樂部屋氛圍相似的游戲室。這個由地板和窗戶上的軟游戲積木組成的游戲室和其他所有物體一樣,是專為清水灣設計的。孩子們可以將積木取出用各種方式堆疊,創造屬于他們自己的“建筑”,黑板還可以幫助孩子們練習他們的創造力。


Last but not least, Carve designed the interior of the indoor playground, which is situated in the back of the Club House. The interior of the Club House has a clean appearance with a lot of glass facades, meandering and perforated brick walls, sightlines and patios. The flowing shape of the rear wall was a starting point, just like the glass facade that encloses the space and seperates the indoor playground from the hall. Within this limited space, a playzone has been created that includes a library, book shelves, reading corner, a real size doll’s house, and a playhouse in the same atmosphere as the Club House. The playhouse, that – just like all other objects – has been designed exclusively for Clear Water Bay, consists of soft play building blocks on the floor and windows. The blocks can be taken out and children can stack them in different ways, creating their own ‘building’. A chalkboard invites children to practice their creativity.


室內游樂場平面圖


室內游樂場平面圖


室內游樂場平面圖


室內游樂場平面圖


在蜿蜒的墻后面的另一個區域,“玩偶屋”已經被整合在一起了。一幅真人大小的黑白畫將墻壁分成有門、窗和陽臺的兩個不同區域。在這個專注于安靜、幻想和角色扮演的角落里,孩子們可以輕松的玩耍。然而,室內游樂場的吸引人之處是一個長而透明的書架,它在游戲區和走廊后面形成了一堵墻,同時也是一個垂直的游戲結構。粉色有機玻璃面板、階梯式貨架和平臺嵌在兩堵玻璃墻之間,形成了一個親密的游戲和閱讀角落,孩子們可以通過亮白色的滑梯從上面的架子上滑下來。?這個項目贏得了2018年BCI亞洲室內游樂場大獎。


In the other zone, behind the meandering wall, the ‘dolls house’ has been integrated. A life-size black-and-white drawing divides the wall into various zones with doors, windows and a balcony. In this corner, where the focus is on tranquility, fantasy and role play, children can play in a relaxed way. The eyecatcher of the indoor playground, however, is a long, transparant bookcase, that creates a wall behind the playzone and the hallway and is a vertical playstructure at the same time. Pink perspex panels, stepped shelves and plateaus create an intimate play and read corner, wedged between two glass walls. From the upper shelf, children can slide down from a bright white slide.? Carve won the BCI Asia Interior Award for the indoor playground in 2018.


不銹鋼滑梯攀爬網組合


不銹鋼滑梯攀爬網組合


不銹鋼滑梯攀爬網組合


不銹鋼滑梯攀爬網組合


設計時間: 2015 – 2016

完成時間: 2017年

客戶: 香港新世界發展有限公司

地點: 中國香港清水灣道663號

Carve團隊成員: Elger Blitz, Hannah Schubert, Jasper van der Schaaf, Thomas Tiel Groenestege, Marleen Beek, Elke Krausmann, Clement Gay, Mark van der Eng


Design: 2015-2016

Completion: 2017

Client: New World Development, Hong Kong

Location: 663 Clear Water Bay Road, Hong Kong, China

Carve team: Elger Blitz, Hannah Schubert, Jasper van der Schaaf, Thomas Tiel Groenestege, Marleen Beek, Elke Krausmann, Clément Gay, Mark van der Eng



分享到:
相關文章
上一頁 1 下一頁
廣州康盼游樂設備有限公司
中國 廣州市天河區僑源二街5號
520000:郵政編碼
+86-21-6726 7797:電話
kangpan@kangpan.com:郵箱
本站部分圖片源于網絡,若有觸碰到您的
權益,請聯系我們刪除QQ:2642188668
137 2488 3377
了解產品,你可以
撥打咨詢熱線,我們竭誠為你服務!
Copyright ?2015-2019 www.decoratorsrus.com All rights reserved.      免責聲明      產品生產規范      加入KANGPAN    本站出售(QQ634172509)